نما اولین عامل ارتباطدهنده و جذبکننده افراد و به نوعی معرف نوع و کیفیت ساختمان است. نورپردازی، از عوامل بسیار تاثیر گذار و چشمگیر در نمای ساختمانهاست که زیبایی و عظمت ساختمانها را چندین برابر میکند. نمای خارجی ساختمانها در روز به دلیل روشنایی محیط و نور کافی به خوبی قابل مشاهده هستند اما در شب این نماها به چشم نمیآیند. به همین علت نورپردازی نمای ساختمان تاثیر مثبتی بر زیبایی و البته زیباسازی شهر دارد.
اصول نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
نورپردازی نمای ساختمان اشکال مختلفی دارد. ممکن است کل نمای ساختمان نورپردازی شود یا عکس آن هدف از نورپردازی نمای ساختمان، برجسته کردن بخشی از نما نسبت به سایر بخشها باشد.
- تاثیر رنگ و شدت نور
اولین و مهمترین اصل و نکته در نورپردازی توجه به رنگ و شدت نورهایی است که قرار است در نمای خارجی ساختمان به کار رود. این دو مورد در نورپردازی نمای ساختمان باید چشمنواز بوده و با طرحی فانتزی چشم انسان هماهنگی داشته باشند. نورپردازی نما نباید برای انسان آزاردهنده باشد و سبب شود از نگاه کردن به بنا خودداری کند. رنگهای ملایمی مانند رنگ سفید و آبی از رنگهای پر طرفداری هستند که معمولا در نورپردازی نمای ساختمان به کار میرود و جلوه و زیبایی قابل توجهی به بنا میبخشند.
- پنهان بودن منبع نور
منبع نورپردازی نما در ساختمان، جز در موارد خاص باید پنهان باشد و محل قرارگیری آن برای عموم قابل تشخیص نباشد و نمای ساختمان را بهم نریزد.
- هماهنگی نورها با متریال ساختمان
نورهای به کار رفته باید با نوع مصالح و متریال به کار رفته در نمای ساختمان همخوانی و هماهنگی داشته باشند.
- برجسته کردن عناصر نما
برجسته کردن عناصر موجود در نما، یکی از اصلیترین اهداف نورپردازی نما در ساختمان است به همین دلیل شناخت و ارزیابی عناصر مهم نما اهمیت ویژهای دارد. باید توجه داشت که کدام جنبه معماری ساختمان مورد تایید است. در صورت وجود پیش آمدگیهایی مانند ایوانها، ستون و قوسها، نورپردازی نمای ساختمان ضرورت بیشتری خواهد داشت.
- سازگار بودن نورپردازی نما در ساختمان با محیط اطراف
عدم سازگاری نورپردازی نمای ساختمان با ساختمانهای مجاور در مناطق مسکونی موجب اغتشاش دید (آلودگی نوری) میشود.
روشهای مختلف نورپردازی نما ساختمان
- نورپردازی خشن
نورپردازی خشن برای نشان دادن بافتهای کوچک و سطوح و عناصر معماری در نمای ساختمانها به کار برده میشود. با استفاده از این روش نمیتوان سطح گستردهای از بنا را نشان داد زیرا وسایل و ابزارهای نورپردازی بر روی همان قسمتها و سازههایی که قرار است بیشتر مورد توجه و دید قرار بگیرند نصب میشوند.
- نورپردازی یکدست
نورپردازی یک دست و نرم، معمولا از یک نقطه در مجاورت نمای ساختمان انجام میشود. در این روش میتوان نما را بصورتی یک نواخت و در سطح وسیعی روشن کرد.
- نورپردازی از داخل و خارج
در این روش از پنجرهها، نرده بالکن و عناصری که روی نمای خارجی ساختمان قرار دارند استفاده میشوند. مثلا به لبههای خطوط به کار رفته در نمای خارجی ساختمان با استفاده از فیبرهای نوری و همینطور لامپهای نئونی جلوه میبخشند تا طول و حجم ساختمان بیشتر به چشم بیاید. این روش نورپردازی نمای ساختمان، ظاهر ساختمان را چشمگیر و جذاب میکند.
البته این نکته را در نظر بگیرید که برای برجسته کردن نمای بیرونی ساختمانهای مسکونی به هیچ عنوان نباید منابع نور را در زیر پنجرهها قرار داد زیرا توجه زیادی را به خود جلب میکنند.
- نورپردازی منطقهای یا تاکیدی
با نورپردازی تاکیدی بنا نقشی ماندگار در ذهن بیننده به جای میگذارد. پنجرهها، ستونها و بالکنها مناطقی هستند که با تاکید بر روی آنها هارمونی کلی بنا به نمایش در میآید. به عنوان مثال، با تاکید بر روی ستونهای پلان ساختمان، بلندی و استحکام بنا را به مخاطب القا میشود.
نورپردازی محوطه
نورپردازی محوطه علاوه بر ایجاد حس امنیت، باعث تامین روشنایی فضا و همچنین افزایش زیبایی محوطه، باغچه و ظاهر کلی ساختمان میشود. در نورپردازی محوطه اغلب از چراغهای دفنی، چراغهای پارکی و چراغهای دیواری استفاده میشود.
انواع لامپ نورپردازی نمای ساختمان
چراغ زمینی یا چراغ دفنی
یکی از چراغهای پرکاربرد در نورپردازی، چراغهای دفنی است. چراغهای دفنی نور را به صورت هالهای از نور به اجسام تابانده و باعث ایجاد سایه روشنهای زیبایی میشوند. از چراغهای دفنی برای نورپردازی حیاط ، فضاهای عمومی، نمای ساختمان و حتی فضاهای داخلی استفاده میشود. این چراغها در زمین قرار میگیرند و برای برجسته کردن محیط به کار میروند.
یکی از انواع چراغهای دفنی، چراغ دفنی LED با نانو و نورهای رنگی هستند و میتوان آنها را در زوایای پخش نور متفاوت طراحی کرد. این چراغها را میتوان با سیستمهای کنترلی دیجیتال (DMX) و سیستمهای کنترل از راه دور، مدیریت کرده و طیف وسیعی از نورها و افکتهای متنوع را تولید کرد. چراغهای دفنی طول عمر بالایی دارند و اجرا، تعمیر و نگهداری آنها ارزان است و با توجه به موقعیت قرارگیری آنها، در برابر نفوذ آب مقاوم بوده و ضدخش و خمیدگی هستند.
چراغهای والواشر
یکی از پرکاربردترین چراغهای نورپردازی نمای ساختمان، چراغهای والواشر است که برای نورپردازی دیوارهای صاف استفاده میشوند. والواشر را میتوان از کنارهم قرار گرفتن تعدادی لامپ کوچک ایجاد کرد. چراغهای والواشر نور یکنواخت طولی ایجاد میکنند. این خاصیت چراغهای والواشر در نورپردازی ساختمانهای مرتفع بسیار به کار میآید؛ البته میزان پرتاب نور در انواع مختلف آن متفاوت است و با توجه به نیاز پروژه تعیین میشود. جهت و زاویه تابش نور در این چراغها قابل کنترل است. به علت توان مصرفی پایین چراغهای والواشر، در مصرف برق صرفه جویی میشود. این چراغها در برابر شرایط جوی، رطوبت و ضربه مقاوم هستند.
نورپردازی نمای ساختمان دو طبقه و بیشتر
طراحی نمای ساختمان هر چقدر زیباتر و جذابتر باشد قیمت ساختمان افزایش مییابد. نمای ساختمانهای دو یا چند طبقه بیشتر در معرض دید هستند از این رو بهتر است در طراحی آنها حساسیتهای لازم را به خرج دهید.
امروزه برای طراحی نمای ساختمانهای مدرن دو طبقه و دوبلکس به طور ترکیبی از دو و یا چند رنگ و مصالح ساختمانی و طرح استفاده میشود. علاوه بر این موارد، نورپردازی نمای بیرونی ساختمان یکی دیگر از مواردی است که باید مورد توجه قرار بگیرد. با طراحی نورپردازی پرسپکتیو ، مدرن و شیک میتوانید زیبایی و جذابیت نمای ساختمان خود را در شب چند برابر کنید.
نورپردازی نمای ساختمان ویلایی با سبک کلاسیک
اغلب افراد تمایل دارند تا برای طراحی نمای خارجی ساختمان خود از نمای رومی و یا همان کلاسیک استفاده کنند. در نمای رومی از انواع سنگ های ساختمانی با قیمت بالا مثل سنگ تراورتن استفاده میشود. نمای رومی یا کلاسیک سنگی یکی از زیباترین و لوکسترین نماهای خارجی ساختمان محسوب میشود. امروزه علاوه بر نمای ساختمانهای دو طبقه از نمای رومی در طراحی نمای ساختمانهای ویلایی و چند طبقه استفاده میشود.
در هنگام نورپردازی نمای رومی باید به ریزهکاریهای ساختمان و چگونگی تابش نور در هنگام تاریکی شب توجه کافی داشته باشید. اگر ساختمان با نمای رومی، از سقف گنبدی شکل با حاشیههای کندهکاری شده برخوردار باشد؛ بهتر است که نورپردازی به گونهای باشد، که حاشیه دور گنبد از خود گنبد پرنورتر باشد. این امر سبب میشود که ساختمان جذاب، زیبا و لوکس به نظر برسد و مخاطب مجذوب نورپردازیها شود.
سخن پایانی
به دلیل این که نمای ساختمان در شب تنها با استفاده از نورپردازی قابل مشاهده است، نورپردازی تا حدی برای بنا ضروری و مهم به نظر میرسد. در زمانهای گذشته نورپردازی فقط در مغازه و ساختمانها، مکانهای بزرگ تجاری و تفریحی و بناهای معروف و شناخته شده شمال تهران به کار برده میشد اما در حال حاضر از این فاکتور در ساختمانهای بزرگ و با ارتفاع زیاد، نورپردازی هتل، محوطهها، تالارها، رستورانها، بانکها، مراکز خرید و آپارتمانهای بزرگ و کوچک، خانههای ویلایی و … استفاده کرد. البته این نوع نما خیلی ارزان نیست اما اگر به جلوه و شکوه ساختمانی که در آن زندگی میکنید اهمیت میدهید امیدوارم این مطلب باعث افزایش اطلاعات شما در زمینه نورپردازی نمای ساختمان شده باشد.
منبع : سایت آدرس